Жилищна кула Ycone Tower

декември 20, 2022

Местоположение: Лион, Франция

Архитекти: Ateliers Jean Nouvel

Строителни инженери: SCCV M3 SUD CONFLUENCE,CARDINAL GRUPPE и VINCI PROMOTION IMMOBILIER

Строителна компания: Fontanel Groupe

Технологични решения: Schöck Bauteile GmbH, Reynaers Aluminium, STACBOND

Площ: 7461 м²

Ycone Tower е първата жилищна сграда с уникален плаващ силует, изработен от облицовка от двойно опалово стъкло.

Дизайнът на 64-метровата подобна на кула сграда „Ycone“ е създаден от известния архитект Жан Нувел.

Жилищната кула е на 14 етажа, включващи 92 апартамента - включително 27 социални жилища - които, заедно с 600 квадратни метра търговска площ на първия етаж, образуват оживена комбинация от жилищни и смесени зони. 

Подобната на кула структура е проектирана с облицовка от двойно опалово стъкло, отличаваща се с многопластова фасада и палитра от пастелни цветове, които контрастират на фона на град, известен със своята колоритна италианска архитектура. 

В проекта е използван оставащия кофраж Schöck Signo®

Формата на сградата е описана като „две сгради в една“, тъй като апартаментите от социалния сектор заемат отделна зона на северния част на сградата. В основата му има терасирана градина като „зелен филтър“, който позволява микро обществено пространство.

Екстериорът на сградата се състои от две различни фасади. Тези фасади са разделени от балкони, които се увиват около сградата и образуват допълнителни пространства.

Вътрешната фасада е облицована предимно с алуминиеви панели в 11 различни пастелни нюанса, вариращи от небесно синьо до корал.

Външната фасада е оформена от бяла лакирана алуминиева рамка, която се простира в горната част на сградата и е частично остъклена с различни оцветени и текстурирани стъклени панели.

Всяка фасада има геометричен модел. Междинната зона позволява на хората да заемат пространството по различни начини – подобно на затворен балкон.

Фасадите са проектирани върху две равнини и работят върху това, което се случва между двете. Тази празнина ще бъде жизнено пространство, междинна зона, това, което японците наричат ​​"ма".

Хората ще живеят там, ще закусват, ще вечерят, ще се разхождат, ще поставят саксии... Двете фасадни плоскости ще наслагват две композиции, които след това ще образуват една малко по-дълбока композиция.

Лекотата на двуслойната фасадна конструкция се основава на здравината на плочите, които са сглобени на всяко ниво с греди от кофраж Schöck Signo®, осигуряващ идеалното покритие за бетонни строителни елементи.

Кофражни елементи Schöck Signo® заместват конвенционалния кофраж от дърво или полистирол при изливане на бетон.

Този кофражен метод за използване в бетонни конструкции произвежда висококачествени краища при предварително производство на балкони, подови плочи и стени в екструдиран фибробетон тип C40 / 50. По този начин се заместват конвенционалния кофраж от дърво или полистирол при изливане на бетон.

Специалистът за бетонови продукти Plattard разчита върху това иновативно, готово решение от Schöck за предварително производство на повече от 300 текущи метра сглобени греди в сърцето на Ycone Tower.

Дизайнът и архитектурата на сградата, както и инженерните решения, имплементирани в нея допринасят за спечелването на няколко международни и световни награди: 

  • Сребърни пирамиди 2018 Регионална голяма награда
  • Награда за индустриални иновации 2018
  • Нисковъглеродна пирамида 2017

Разгледайте повече за продуктите, имплементирани в жилищната кула тук.

Можете да видите различните решения, предлагани от Термомост тук.


Политика на бисквитките