Техническите решения на Schöck за третата по големина джамия в света

ноември 2, 2022

Архитект: KSP Jürgen Engel Architekten, Франкфурт/Майн
Клиент: Agence Nationale de Réalisation et de Gestion de Djamaâ El Djazair (ANARGEMA), Алжир
Строителни инженери: Cancer+PINE Ingenieure GmbH, Дармщат
Строителна компания: China State Construction Engineering Corporation Ltd (CSCEC)
Технологични решения: Schöck Bauteile GmbH
Площ: РЗП 400 000 м²
Местоположение: Мохамадия, Алжир

Джамия Джамаа ел Джазаир (Djamaâ El Djazaïr) в Алжир e третата по големина джамия в света след двете най-свещени места на исляма, Голямата джамия в Мека и Ал-Масджид Ал-Набави в Медина, както и първата по големина джамия в Африка.

Проектирана e от немските архитекти Drees & Sommer и Jürgen Engel Architekten, както и инженерната консултантска компания Cancer+PINE Ingenieure GmbH. Тази впечатляваща сграда се отличаваща с геометрична архитектура и бляскав правоъгълен двор, минаре с височина 265 метра със стъклена конструкция. Toвa e най-високото минаре в Африка, измествайки 210-метровото минаре на джамията Хасан II в Мароко.

Интериорът на джамията се разграничава с андалуска архитектура, декорирана с дърво, мрамор, алабастър, украсена с шест километра калиграфия на Корана и изящни тюркоазени молитвени постелки. Семплият, смекчен дизайн на михраба включва само две малки колони от двете страни. Покрита с осветен купол с диаметър 50 метра, основната молитвена зала може да побере около 37 000 богомолци.


Цялостният комплекс приютява до 120 000 богомолци с места за паркиране, достатъчни за 7 000 коли.

Следвайки архитектурата на традиционните ислямски места за поклонение, фасадата на джамията е почти изцяло оформена от естествен камък, който покрива обща площ от 95 000 m2. Изграждането на джамията започва през 2012 г., като строежът и продължава 7 години до 2019г.

При проектирането и изпълнението на сграда от тази величина, обединяваща огромна молитвена зала, музей, изследователски център, конферентен център, пожарна станция, библиотека и колеж, който е свързан с апартаменти, е трябвало да се вземат предвид множество функционални аспекти, за да може сградата да е освен естетически красива, но отговаряща изцяло на строгите изисквания за проектиране, функционалност и качество.

Височината на сградата, използваните материали, горещият и влажен климат на Алжир, соленият въздух, както и силните ветрове поставят предизвикателства за архитектите и конструкторите с проблемите с товароносимостта на сградата и появата на термомостове.

Някои от най-важните точки при изграждането на такъв мащабен проект в този случай са избягването на топлинни мостове и свързаните с тях топлинни ефекти. Kакто и използването на разширителни фуги между сглобяемите стълби, подове, между площадките и стените.

За да предотвратят появата на термомостове, изпълнителите на джамията се доверяват на Schöck, който като международен специалист за топлоизолационни продукти, предлагащ най-подходящото решение и за двете ситуации. Имплементираното решение в сградата е статично носещият Isokorb® T за термично разделяне, готовият за монтаж единичен срязващ се дюбел ESD за сглобяемите стълби и дюбел за големи натоварвания SLD за стълбищните площадки.

Източник Arch20.com

В сравнение с конвенционалните трудоемки методи, това са изключително рентабилни решения, които позволяват хоризонтални движения и вертикално предаване на натоварването в сградата.

Всички дюбели са изработени от неръждаема стомана, така че няма опасност от корозия и тяхната товароносимост е гарантирана по всяко време. Типът ESD единичен срязващ дюбел е идеалният свързващ елемент за приложения със средни до ниски натоварвания и относително тънки носещи компоненти.

Този тип дюбел сега е преработен под формата на Schöck Dorn тип LD и капацитетът на натоварване на диаметър е увеличен повече от два пъти. Освен това новият тип LD има европейско одобрение за техническа оценка и носи маркировка CE. Типът SLD е тежкотоварен дюбел с много висока товароносимост дори в тънки структурни компоненти, който се използва главно за свързване на статически важни зони като таванни връзки.

Научете повече за използваните продукти в третата по големина джамия в света ТУКПолитика на бисквитките