Антарктическа станция с максимален комфорт на обитание

септември 1, 2022

Антарктическата станция Командир Фераз / The Comandante Ferraz Antarctic Station EACF/ е постоянно позиционирана изследователска база, кръстена на командващия бразилския флот Луис Антонио де Карвальо Фераз.

В определени части на планетата, природата създава тежки условия за човешкото тяло. Проектирането на сгради на такива места е като създаване на защитена среда, подслон, който осигурява безопасност и комфорт.

Това прави проектирането и изпълнението на подобен тип сгради сложна задача. 

Обектът е произведен предварително като модулна система, която да устоява на силните ветрове. Конструкцията е стоманена и се състои от надлъжни ферми, укрепени от вертикални връзки, осигуряващи конструкцията за хоризонтални въздействия. Максималното междуосово разстояние е 12м. Всички тези компоненти се носят от система от стоманени колони, които предават натоварването от сградата към земята.

Фасадната конструкция се състои от панели покрити с поцинкована стомана, монтирани със система за скрит монтаж. Фасадата е корозионноустойчива с ниски експлоатационни разходи и максимално издръжлива на тежките климатични условия.

Тези тежки климатични условия с огромни температурни разлики вън-вътре създават благоприятна среда за появата на термомостове. Повече за термомостовете научете тук.

За да се предотвратят топлинните мостове, проектантският екип разполага 218 конструктивни елемента “Изокорб” между вътрешната и външната конструкция от стоманени колони и външните стълбищни клетки. Елементите за прекъсване на термомостове са подходящи за всички класове стомана и профили и са изработени от неръждаема стомана.

Главния инженер на обекта споделя: “Бих искал да благодаря на Schoeck за техническата подкрепа и знанията, които бяха изключително важни за реализирането на сградата“

Използвани елементи: Isokorb T Type S


Политика на бисквитките