Максимална свобода на проектиране без компромиси в топлоизолацията

февруари 4, 2022

В наши дни топлоизолацията на сградите е неразделна част от цялостния процес на проектиране. Осигуряването на най-добрите и ефективни начини за постигане на добър енергиен баланс в жилищата и обществените сгради се е превърнало в ключово начинание за проектантите. Особено важно място играе топлоизолацията при проектирането на нови сгради, които трябва да се подготвят за дългогодишно и ефективно функциониране.

Както всички знаем архитектурата е специфично изкуство, при което функционалността и естетиката вървят ръка за ръка.

Често се смята, че за постигането на едното, трябва да направим компромиси при другото и в много случаи е точно така. Архитектурната професия в естеството си се превръща във вечно търсене на баланси между различни компоненти. Тук не прави разлика и връзката между топлоизолацията и естетиката.

Вечното търсене на свобода при проектирането

Още при появата на революционния за времето си стил на модернизма, архитектите тръгват да търсят начини, чрез които могат елегантно да изравнят нивото на външните и вътрешните пространства на сградата. Те търсят начини да осигурят пълна свобода за разполагане на цялостните остъкления на фасадите, които впоследствие се превръщат в едни от най-характерните черти на стила.

Тоест през последните сто години архитектите постоянно търсят начини за опростяване на прехода между вътрешно и външно и достигане на най-елегантния и минималистичен облик на сградите.

С все по-честата и масова употреба на изолационните методи, овладяването на този баланс става все по-трудно за архитектите. В наши дни, когато става въпрос за топлоизолация и прекъсване на топлинните мостове, които създават проблеми в помещенията, проектантите много често избират методи, включващи промяна на височината в слоевете между външното и вътрешното пространство.

В някои случаи това е продиктувано от вида на топлоизолацията или пък начините за полагането и. Това създава усложнения при свободното разполагане на фасадите и остъкленията им, при монтажа на парапетите на балконите, както и при избора на настилките. Тоест промените в геометрията и височините на слоевете най-често водят до компромиси с желаните естетически и функционални резултати.

Тоест съществува вярването, че трябва да направим избор между естетиката и правилната и ефективна изолация на сградите.

Съществуват обаче революционни методи в топлоизолациите, които изкореняват този проблем и осигуряват на архитектите пълната свобода за определяне облика на фасадите и остъкленията. Освен това тези решения не изискват компромис с комфорта на обитаване в пространствата, дори обратното – осигуряват много по-ефективна топлоизолация от стандартните методи.

Как Isokorb осигурява едновременно комфорт и естетика?

В стандартния случай материалът, от който е изработен балконът или лоджията е с много по-висока топлопроводимост от другите части от фасадата на сградата. Това превръща самия балкон в линеен термомост, който вреди значително на комфорта в помещенията.

Най-често срещаният подход за топлоизолация в тези зони е „обличането“ на балкона или лоджията с топлоизолационен материал. В тези случаи се образува определен още в проектирането праг към балконите, защото се променя височината в помещенията.

Поява на праг между вътрешното и външното пространство

Всъщност масовият метод успява значително да намали ефектите на топлинния мост, но точката на конденз остава отново вътре в самата конструкция, затова той не успява да изкорени напълно топлинния мост, а единствено забавя появата на влага и мухъл.

Това, което прави Isokorb революционен в тези случаи е, че с прилагането му в архитектурно-конструктивното решение на сградата, той изнася точката на конденз извън конструкцията, което предотвратява напълно топлинните загуби и появата на мухъл в помещенията.

Isokorb се монтира в плочата, на границата между вътрешното помещение и балкона и елиминира напълно нуждата от „обличане“  с друг топлоизолационен материал и промяна в нивата и настилките на помещенията. С този продукт архитектите могат да постигнат не само по-добра среда за обитаване за клиентите си, но и абсолютна свобода в проектирането на фасадата и балконите.

Полагането на Isokorb би позволило например безпроблемното сливане на всекидневната и балкона през лятото като едно цялостно пространство без наличието на праг или промяна във височините. В такъв случай изборът на единна настилка би подчертало още повече ефекта на това архитектурно решение, което става напълно възможно без нуждата от компромиси в комфорта.

От древността архитектите търсят начини, с които да намерят идеалния баланс между естетиката и функционалността.

През годините и развитието на технологиите и нуждите на съвременния човек, те постоянно търсят методи, които биха им осигурили и двата основни принципа на архитектурата. В такива моменти в помощ на съвременния архитект идват технологичните иновации, които му предоставят все по-нови и умни начини за справяне с тези проблеми. Isokorb е поредното изобретение, което с минимална намеса решава редица проблеми в двете посоки.

?Научете повече за Schoeck Isokorb ТУК.

Политика на бисквитките