Какво е термомостът и защо нарушава комфорта в жилището?

септември 2, 2021

Какво трябва да знаете преди да изолирате дома си?

В съвременното строителство енергоефективността се е превърнала в един от най-важните фактори за осигуряване на добър комфорт на обитаване в жилището, както и намаляването стойността на сметките в домакинството. Топлоизолацията на жилището е решаващ момент в постигането на добра енергоефективност.

Често обаче, въпреки инвестицията в изолирането на дома, резултатът от изпълнението не задоволява първоначалните намерения и очакваните резултати не биват достигнати. Запазват се проблемите със загубата на известна топлина, а сметките в домакинството не намаляват значително.

Анализираме какви могат да са причините, които се крият зад тази тенденция.


Какво е термомостът?

Термомостът е определена зона, която е част от конструктивните елементи на една сграда, контактуващи с външната среда. В тази зона топлоизолационният слой е компрометиран, затова в тези зони се наблюдава висока топлопроводимост, която води до загубата на топлинна енергия от вътрешността на сградата.

Има редица причини за нарушаването на топлоизолационния слой и намаляване на функционалността му, по-важният въпрос обаче е как този проблем може да бъде предотвратен.

Комфортът в жилището, особено в по-студените месеци от годината, до голяма степен се дължи на температурата в помещенията. Затова загубата на топлинна енергия от сградата има най-масов ефект върху функционалността на отоплението в дома. При висока загуба, ефективността на методите за отопление може да спадне значимо, което автоматично би покачило и сметките в домакинството или разходите по инвестицията в избрания начин на отопление.

Как точно се случва загубата на енергия?

Колкото по-голяма е температурната разлика между външната среда и вътрешността на жилището, толкова по-бързо се осъществява загубата на топлинна енергия.

На изображението е показана загубата на топлина при разлика в температурата вън и вътре

Генерираната топлинна енергия от вътрешността на сградата се премества към местата с по-ниска температура, тоест се предава постепенно към зоната на топлинния мост. По този начин тя преминава от един конструктивен елемент в друг и позволява свободното движение на топлината, която се загубва във външното пространство.

Какви могат да бъдат вредите във вашия дом?

Наличието на термомост в сградата води до циркулация на студен и топъл въздух в помещенията, което създава дискомфорт и неприятна студена среда.


Както вече споменахме, загубата на топлинна енергия става причина и за преки финансови загуби. Освен това обаче, такива ситуации водят и до образуването на конденз в помещенията, което често причинява висока влажност на въздуха. От своя страна става това е сериозна предпоставка за образуването на мухъл и плесен по тавана на помещенията, отлепване на части от мазилка или шпакловка.

НЕПРИЯТНИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ ТЕРМОМОСТА

Съвременни начини за справяне с този проблем

При търсенето на висока енергоефективност обаче, целта на специалистите е да намалят тези зони до минимум. Некачествената топлоизолация или недостатъчното внимание към критичните зони по време на строеж, реконструкция или саниране, често води до запазването на тези топлинни мостове. Това става причина и комфортът в жилището да не се изкачи на нивата, на които собствениците и инвеститорите очакват при стартиране на процеса по топлоизолация.

Често това се случва и поради непознаване на най-новите технологии и материали в сферата на строителната физика.

Вече съществуват системи, които се концентрират именно върху критичните зони и предлагат редица от решения, които подобряват комфорта чрез анулирането на тези проблеми и едновременно с това позволяват свобода при проектирането и организацията на фасадните решения.

При добре изолирана сграда, термомостовете са сведени до минимум или напълно елиминирани. Едно от най-високотехнологичните решения в тази посока е Schoeck Isokorb. Toва e иновативен конструктивен детайл, изработен от стомана и топлоизолационен материал EPS, който се помества в плочата на сградата, точно на границата между помещението и балкона – критична локация за появата на термомост.

На изображението е показано успешното прекъсване на термомоста и запазване на топлината вътре

По този начин точката на конденз остава извън конструкцията, което предотвратява гореспоменатите негативни ефекти. Това е едно от малкото решения, които не само намаляват наличието на термомост, а го елиминират напълно, тъй като „скъсват“директната връзка между конструкцията на сградата и заобикалящата го външна среда.

Научете повече за Schoeck Isokorb ТУК.

Политика на бисквитките